Tar vi tenåringsfilmene på alvor?

ARTIKKEL: Både film og Tv-serier er viktige for tenåringer. To filmer som ble svært populære og sett av mange, er Divergent og The Fault in Our Stars. Begge filmene er basert på bestselgende bøker og trakk fulle hus på kino. Men tar egentlig vi voksne tenåringsfilmene på alvor?Action-thrilleren Divergent, som også finnes på DVD, appellerer kanskje mest til guttene, mens jentene ser ut til å foretrekke det tåredryppende dramaet The Fault in Our Stars. Filmene er vellaget, og berører viktige tema og spørsmål

Universelle spørsmål

Regissøren av Divergent, Neil Burger, forteller at historien dypest sett handler om universelle spørsmål: «Hvor hører jeg til? Hvem er jeg?» Handlingen foregår i en fremtidsverden, der gjenlevende etter en krig bor i ruinene av Chicago. Menneskene er delt inn i fem grupper for å holde orden i samfunnet. Hver gruppe har sitt særpreg: Fryktløs, Lærd, Uselvisk, Fredsommelig og Sannferdig.
Ved 16-års alder tar ungdommene en test for å finne ut hvilken gruppe de tilhører. Hovedpersonen, Beatrice Prior, er født inn i gruppen med uselviske mennesker, men føler seg ikke hjemme der: «Testen vil fortelle meg hvem jeg er og hvor jeg hører til. Er jeg intelligent? Godhjertet? Ærlig? Uselvisk? Eller modig?» Testen gir derimot ikke et klart svar og Beatrice betegnes som «divergent», som betyr avviker. Hun er dermed en trussel for samfunnet.

Skjebnen tar feil

Divergent sier altså noe om hvilke problemer menneskene skaper ved blant annet krigføring, og peker på mulige løsninger. Men også spørsmålene om mening og tilhørighet er sentrale i filmen. Mening er også et bærende tema i The Fault in Our Stars, samtidig som fokus rettes mot spørsmål om skjebne og urettferdighet. Allerede i filmtittelen sies det jo at skjebnen tar feil. Det er noe som ikke stemmer.
Her møter vi 16 år gamle Hazel og Gus, som treffes i en støttegruppe for kreftsyke. Gus har amputert et ben, og ser ut til å være kvitt kreften, mens Hazel har begrenset tid igjen. På tross av kjærligheten det unge paret opplever, kaster døden skygger over forholdet. «Det er urettferdig», sier Hazel. «Verden er tydeligvis ikke et sted der man får alle ønskene sine oppfylt», svarer Gus. Mens Hazel mener at det ikke finnes en dypere mening med livet, tror Gus at det må være «noe mer». Sammen undrer de seg over hva det vil si å leve et meningsfylt liv i den korte tiden de har som kjærestepar.
Begge disse filmene stiller viktige og grunnleggende spørsmål om livet. I tillegg handler filmen Divergent om å trosse frykt og å være modig, noe som gir gjenklang hos tenåringer. Det å bli sett og elsket som den man er, slik det skildres i The Fault in Our Stars, treffer nok også jentene spesielt sterkt.

SHAILENE WOODLEY stars in DIVERGENT
SHAILENE WOODLEY stars in DIVERGENT. Foto: Filmweb

Kinosalen i kirkens sted

Filmenes budskap angår som vi ser, de unges liv og vi bør derfor lytte både til spørsmålene og svarene som gis. For mange unge er nemlig kinosalen en viktig arena for å bearbeide livets store spørsmål, ifølge blant annet religions-sosiolog Thomas Axelson, som peker på at dette tidligere var kirkens privilegium.

Tar vi dette på alvor i kristen formidling til de unge? Både de viktige spørsmålene og svarene som gis i populære filmer, bør knyttes an til og tas videre i forkynnelsen. Hva er forenlig med kristen tro, og hva må utfordres? Ved en slik tilnærming hjelper vi også tenåringene til å bli mer bevisste på å selv stille kritiske spørsmål.

To univers

Utfordringen til oss som kristne ledere, er å knytte sammen populærkulturens og Bibelens univers, slik at unge utfordres til å tenke over hva Bibelen egentlig sier om tema og problemstillinger som opptar dem i hverdagen. Kristen tro er relevant for hele livet. Da må vi ikke overlate til filmene å være hovedarena for utforsking av livets store spørsmål!

Bearbeidet for KonfirmantOnline etter en artikkel av Halldis Bjerkvik Volle, skribent i Damaris/redaktør Ungdom og medier

(Foto: Shailene Woodley som Tris i Divergent. Lionsgate/Filmweb)