Fra populærkulturen

FILM: Collateral

lovePoeng: Vi har stor verdi fordi vi er skapt av Gud i hans bilde

Start: 1:23:01 (Vincent og Max sitter i en taxi og Max sier: ”Så hva gjorde de?”)
Stopp: 1:24:51 (Stopp filmen etter at Max sier: ”Svar på spørsmålet.”)
Lengde: 1 min 50 sek

Om klippet: Et stort narkotikakartell er i ferd med å avsløres av myndighetene, og den brutale løsningen for lovbryterne er å finne og å drepe alle nøkkelvitner. Leiemorderen Vincent (Tom Cruise) må kvitte seg med fem personer i løpet av en kveld, og hyrer taxisjåføren Max (Jamie Foxx) til å kjøre ham mellom drapsjobbene sine. Max blir samtidig Vincents gissel, og de to blir avhengige av hverandre for å overleve. Det tar litt tid før Max skjønner hva Vincent holder på med, men når han oppdager at Vincent er en leiemorder, begynner Max å stille spørsmål.

Til samtale: Vincent sier at det ikke spiller noen rolle om han dreper noen personer. Vi mennesker er jo bare ”a speck on one in a blink”, vi er ubetydelig små i den store sammenhengen. Hva mener han med dette? Hva er egentlig et menneskeliv sett ut fra Vincents synsvinkel? I et historisk perspektiv er ikke et menneskeliv særlig langt, og vi kan fort føle oss ubetydelige. Men Bibelen forteller oss at mennesket har enorm verdi fordi Gud har skapt oss i sitt bilde. Vi er ikke ubetydelige. Sal 8,5 sier: ”Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingrer, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske, siden du kommer det i hu, et menneskebarn, siden du tar deg av det?” Gud er en som bryr seg om oss og tar seg av oss. Ja, han ønsker å få være sammen med oss i all evighet.

 

 

FILM: Love actually

Poeng: Selv i en verden med mye vondt er det mye kjærlighet

Start: 0:00:40 (eventuelt helt i begynnelsen av filmen, men det tar 40 sekunder før handlingen faktisk begynner)
Stopp: 0:01:59 (stopp klippet før vi er i lydstudioet)
Lengde: 1 min 19 sek (evt. 1 min 59 sek dersom du starter filmen helt fra begynnelsen)

Om klippet: Love actually er en romantisk komedie som viser mange menneskers historie samtidig. Vi følger en statsminister, en aldrende popstjerne, en forfatter, en trygt gift kvinne og flere til, alle sliter de med å få kjærligheten til å fungere slik som de hadde trodd at det skulle være. I London, på selveste julaften, møtes alles skjebner. Dette klippet viser åpningsscenen i filmen.

Det som blir sagt er følgende:
Hver gang verden gjør meg nedfor, tenker jeg på ankomsthallen på Heathrow. Mange mener vi lever i en grådig, hatefull verden. Jeg er uenig. Kjærligheten er overalt. Den er ikke alltid fornem eller spennende, men den er der. Fedre og sønner, mødre og døtre, ektefeller, kjærester, gamle venner. Da flyene traff tvillingtårnene, ble det ikke sendt meldinger om hat og hevn. Alt dreide seg om kjærlighet. Leter man, så tror jeg man vil oppdage at kjærligheten er overalt.

Til samtale: Kjærligheten er til stede midt i en verden hvor det skjer mye vondt. På tross av at mennesket er en synder, har Gud skapt oss mennesker med evnen til nestekjærlighet. Kjærligheten mennesker imellom gjenspeiler – på en ufullkommen måte – Guds uendelige kjærlighet til oss. I Bibelen står det nemlig at Gud er kjærlighet (1 Joh 4,16) og at Gud elsket oss så høyt at han sendte Jesus for å dø for våre synder. Kjærlighet er ikke at vi har elsket Gud, men at han har elsket oss (1 Joh 4,10).

Print Friendly, PDF & Email