For smågruppa

(Dette bibelgruppeopplegget er det samme som er publisert under «bibelgruppe», jenter, selvbilde/identitet.)

MÅL: Mennesket er skapt i Guds bilde. Vår verdi ligger ikke i utseende eller prestasjoner, men i hva vi er, skapt unike i Guds bilde, med uendelig verdi. Guds kjærlighet til oss slik den er åpenbart ved Jesus, viser hvem vi er.

 

UNDERVISNINGSOPPLEGGET: Bibelgruppeopplegget benytter seg av flere klipp fra filmen ”Spiderman 1”.

 

INTRO

AKTIVITET: Kortskalle (lek).

Poeng: Hvem er du? Det kan det være krevende å finne ut av.

Hver av deltakerne i gruppen fester et kort til pannen. Kortet kan holdes fast av en litt stor gummistrikk, dobbeltsidig teip eller et pannebånd/skjerf. På kortet står navnet på en person; Mette Marit, David Beckham, Lindsey Lohan, Donald Duck osv.

Gjennom å stille enkle ja eller nei – spørsmål, skal hver enkelt forsøke å finne ut hva som står på ens egen lapp. Begynn med en deltaker som får stille et spørsmål til hver av de andre i gruppen. Dersom konfirmanten ikke klarer å komme frem til svaret på hvem han er i løpet av en runde, får nestemann forsøke seg og førstemann må vente til alle har fått en runde. Turen går også videre når en deltaker finner svaret.

Til samtale: Hvem er jeg – egentlig? Det er et sentralt spørsmål for alle. Vi prøver å finne svar på dette ved at vi henvender oss til menneskene rundt oss for å høre hva de sier eller mener om oss. Ofte speiler vi oss i andre. Av og til kan dette være vondt – vi kan føle at vi ikke strekker til i møte med egne og andres forventninger. I dag skal vi se på ulike speil som vi mennesker ofte speiler oss i.

 

HOVEDDEL: Film og Bibel

FILMKLIPP: Spiderman 1

Spider-Man2002PosterPoeng: Når en bedømmer etter førsteinntrykket, kan en gå glipp av mye…
Hvordan kan vi bli flinkere til å se og inkludere hverandre?

Start: 00:02:07 (Første scene. NB: etter introteksten.)
Stopp: 00:06:25 (Frem til Peter har blitt bitt av edderkoppen, og læreren sier ”Kom igjen, Parker”.)
Lengde: 4 minutt og 18 sekund

Om filmklippet: Her presenterer Peter Parker seg selv. Han forteller om sin store kjærlighet, nabojenta Mary Jane. Vi forstår fort at det er lett for de andre å le av Peter. Medelevene vil ikke sitte sammen med ham på bussen, de ler av ham og setter krokfot på ham. Videre i klippet møter vi Peters venn, Harry, som også prøver å passe inn i miljøet. Han blir også holdt litt utenfor, fordi han har en annen sosial bakgrunn.

Tenk etter når dere ser klippet: Hvorfor er Peter så lite populær?

Til samtale: Det er ikke alltid så lett å forstå grunnen til at noen blir holdt utenfor. Kanskje gruppen har forslag til hvordan en kan bli flinkere til å inkludere hverandre?

 

FILMKLIPP: Spiderman 1

Spider-Man2002PosterPoeng: Hvem kan si oss hvem vi er?
Start: 00:21:00 (Scene 6)
Stopp: 00:31:10 (Frem til etter at Peter har sett på bilannonser i avisen og ser for seg en bil og ansiktet til Mary Jane.)
Lengde: 10 minutt og 10 sekund

Om filmklippet: Her møter vi Peter idet han er i ferd med å oppdage egne superkrefter. Han blir klar over sine evner til å oppfatte ting som kommer til å skje. Spindelvev kommer ut av håndleddene og han får nye og umenneskelige krefter som gjør at han kan slåss og klatre opp husvegger.

Til samtale: Peters nye krefter gir ham ny frimodighet overfor Mary Jane og andre på skolen. Han overrasker ved å gjøre ting han aldri før hadde turt.
I begynnelsen av filmen blir det klart at Peter har lovende utsikter innen vitenskap. Han fremstår mer som en nerd og i mindre grad som en tradisjonell helt, slik vi gjerne møter i andre heltefilmer. Mange rundt Peter synes han er litt treig og rar.
Kanskje finnes det mennesker rundt oss som en dag vil vise seg å kunne helt andre ting enn det vi forventet av dem? Det var mange som ikke hadde stor tro på Peter – vi husker hvordan han ble ledd av.
Du vil kanskje også oppleve, slik som Peter opplevde i begynnelsen av filmen, at en del ikke synes du betyr noe.
Snakk sammen: Hvem henvender vi oss til for å få bekreftelse på at vi er verdifulle slik som vi er? Er det noen som virkelig ser oss?

 

FILMKLIPP: Spiderman 1

Spider-Man2002PosterPoeng: Gud ser ikke etter det samme som andre.

Start: 00:48:43
Stopp: 00:53:36
Lengde: 4 minutt og 53 sekund

Om filmklippet: Her ser vi Peter få utdelt avgangsvitnemålet sitt. I tillegg får han en vitenskapspris. Men når han og tanten er tilbake i huset hjemme, gråter Peter fordi han savner onkelen denne dagen. Peter refererer til onkelen som prøvde å fortelle ham noe viktig før han døde, og Peter som bare avfeide det. Onkelen hadde uttalt hovedsetningen i hele filmen: ”Med større makt følger større ansvar”. Tanten forteller Peter om hvor glad onkelen hadde vært i ham, og at han hadde hatt tro på ham. Dette gir Peter et ønske om – og vilje til – å bruke superkreftene sine til å hjelpe andre.

Tenk etter når dere ser klippet: Hva betyr det at noen har tro på oss?

Bibelvers: 1 Samuel 16, 7b: Gud ser ikke på det som menneskene ser på. Menneskene ser på det ytre, men Herren ser på hjertet. (Merk: I Bibelen står ikke ”hjertet” for følelsene, men for selve personligheten.)

Til samtale: Kan gruppen komme frem til personer i Bibelen som fikk oppleve å bli møtt av en som så forbi deres ytre, og inn til deres hjerter? Som opplevde at noen så noe i dem som ingen andre så – kanskje heller ikke de selv? Og nettopp dette ga dem mot til å leve nye liv. (Davids utvelgelse, Noa, kvinnen ved brønnen, Sakkeus osv.)

 

FILMKLIPP: Spiderman 1

Spider-Man2002PosterPoeng: Om å velge rett angående hvem vi vil være.

Start: 01:01:41
Stopp: 01:14:40
Lengde: 12 minutt og 59 sekund

Om filmklippet: Her ser vi Peter som tar bilder av en stor festival. På en balkong ser han vennen Harry og Mary Jane som prater sammen. Green Goblin ankommer festen og både terroriserer og dreper. Spiderman kjemper mot ham og redder til slutt Mary Jane. Men Green Goblin finner ut hvem Spiderman er, og han tilbyr ham samarbeid.

Til samtale: På slutten av klippet får Spiderman et tilbud om samarbeid med Green Goblin. Dermed blir han utfordret til å velge hvem han vil være. Josef i GT fikk også et fristende tilbud av Potifars kone – hun tryglet og bad om å få ligge med ham – og lovet også at ingen behøvde å få vite noe om dette (1 Mos 39, 6). Men Josef ville ikke svikte Potifar og Gud. Å være ekte og sann, var viktigere for ham enn å bli sett opp til og ønsket av andre mennesker.

 

FILMKLIPP: Spiderman 1

Spider-Man2002PosterPoeng: Hvem er vi?

Start: 01:45:20
Stopp: 01:51:10 (Spiderman snakker med Mary Jane – avslutter med at han har funnet ut av hvem han er.)
Lengde: 6 minutt og 50 sekund

Om filmklippet: Her snakker Peter med Harry om hans fars død. Etterpå samtaler han med Mary Jane.

Bibelvers: 1 Mos 1, 27-31: Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem (…) Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var overmåte godt.

Bibelvers: Joh 3,16: For så høyt har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Til samtale: Bibelen viser oss at mennesket er skapt av Gud og høyt elsket av Ham. Her i filmen forstår Spiderman hvem han er. For at vi skal forstå hvem vi er, må vi se hvem Gud har skapt oss til å være.

 

AVSLUTNING

AKTIVITET: Strektegning

Poeng: Vise hvordan Gud ser på oss, til forskjell fra hvordan reklamen ser på oss.

Tegn en strektegning av et menneske. Ha klar to tusjer i ulike farger. Be konfirmantene om å på reklamens vegne beskrive dette mennesket – hva må til for å være god nok?
Bytt tusj og skriv så hva Bibelen sier om denne personen.
Fra reklamen kan du da sette pil inn på det konkrete punktet på tegningen. Når Bibelen har ordet, kan du tegne sirkel rundt hele mennesket, eller tegne en strek inn til hjertet ved bruk av Samuel-teksten. (For å spare tid kan dette også vises av en lærer på ett minutt. Da tegner en bare en strektegning og forklarer at reklamen i stor grad pirker på enkeltdeler ved oss, mens Gud ser oss som hele menneske. Han ser ikke bare deler av oss, dermed heller ikke bare det ytre.)

Til samtale: Mens reklamen kanskje ville kommentert tennene til personen (kan alltids bli hvitere…), kommenterer Bibelen hele mennesket, ikke bare utseendet og ikke bare enkeltdeler.

Dere kan avslutte med å be om at Gud skal hjelpe oss til å se på oss selv og hverandre mer med hans øyne. Snakk gjerne litt sammen om hvordan vi kan øve oss til dette.

Materiell:
– Lapper med kjendisnavn på. Strikk, pannebånd eller lignende
– Film: ”Spiderman 1”
– Flipover/stort ark. To tusjer med ulik farge

Print Friendly, PDF & Email