Fra populærkulturen

FILM: Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer

fantastic-four-rise-of-the-silver-surfer-movie-poster-11-x-17_2296641Filmklipp: Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer
Poeng: Jesus var trofast og lydig overfor Gud

Start: 1:17:08 (I kap 24 på DVD)
Stopp: 1:19:01 (etter at Galactus imploderer og en sjokkbølge svøper gjennom verdensrommet)
Lengde på klippet: 1 min 53 sek

Om klippet: Filmklippet er hentet fra filmens klimaks og viser at The Silver Surfer velger å gå imot Galactus for å redde verden, i stedet for å bidra til å ødelegge den. Klippet starter med at The Silver Surfer flyr av gårde på brettet sitt og er i kamp. Den første replikken er Johnny som sier: ”Thought you could use a hand” (”Tenkte du kunne trenge en hjelpende hånd”). Den siste replikken er Surferen som sier: ”I will no longer serve. This is the end for us both” (Jeg vil ikke lenger tjene deg. Dette er slutten for oss begge”).

Til samtale: The Silver Surfer har tidligere i filmen tjent de kreftene han til slutt går imot. Han oppdager at han burde gå i mot Galactus for å redde verden. I motsetning til The Silver Surfer var Jesus hele tiden trofast og lydig overfor Gud og stod imot synd og fristelser. Bare slik kunne hans død være en stedfortredende død.

Aktuelle bibelvers:
Matt 27,32-56

Til lærer: Du kan poengtere at The Silver Surfer inntar en posisjon som ”korsfestet” i det han overvinner Galactus. Det virker som han aksepterer sin egen død, men du bør være klar over at filmen har en slutt som åpner for han faktisk ikke dør.

 

 

FILM: Legenden om Narnia: Løven, Heksa og Klesskapet

9788205345867Filmklipp: Legenden om Narnia: Løven, Heksa og Klesskapet
Poeng: Jesus døde i vårt sted

Start: 1:28:08 (begynnelsen av kap 16 på DVD)
Stopp: 1:31:28 (Aslan returnerer til teltet sitt etter at den hvite heksa har reist)
Lengde på klippet: 3 min 20 sek

Gå straks videre til neste klipp:

Start: 1:33:44 (begynnelsen på kap 17 på DVD)
Stopp: 1:38:39 (Etter at den hvite heksa sier: ”General, gjør klar troppene dine til kamp. Uansett hvor kort den vil bli.”)
Lengde på klippet: 4 min 55 sek

Om klippene: I det første klippet hevder Heksa sin rett til å henrette forrædere. Hun truer med at dersom Den Dype Magien ikke tilfredsstilles, vil hele Narnia falle i grus. Hun blir med Aslan inn i teltet for å diskutere saken og går med på å sette forræderen Edmund fri. På dette tidspunktet vet vi ikke hvorfor, med til slutt blir det åpenbart at Aslan har tilbudt seg selv som offer i stedet for Edmund.

Det neste klippet starter med Susan og Lucy som ser Aslan ankomme Heksas leir om natten. Klippet viser mishandlingen Aslan utsettes for av Heksa og hennes undersåtter, og Heksa som latterliggjør ham før henrettelsen.

Til samtale: Når Jesus døde på korset var disiplene fortvilte. Den store kongen og seierherren som de hadde fulgt i tre år var død! Hva skulle nå skje? Tenk for en skuffelse og sorg de må ha følt.
I klippet ser vi at den hvite heksa sier at Aslan gir livet sitt uten at det redder noen. Det må ha vært noe slikt disiplene også tenkte da Jesus døde. Men Jesus visste at bare gjennom å gi livet sitt for menneskene, kunne vi få evig liv – ved troen på ham.

Aktuelle bibelvers:
Joh 3,16
Rom 3,21-26
Rom 4,24-25
Rom 5,18-21

 

 

FILM: The Simpsons – Movie

simpson movieFilmklipp: The Simpsons – Movie
Poeng: Jesus var fullstendig klar over betydningen av sitt offer

Start: 1:07:23 (kap 22 på DVD)
Stopp: 1:09:00 (Homer og Bart kjører bort fra Flanders)
Lengde på klippet: 1 min 37 sek

Om filmklippet: Byen Springfield er i ruiner etter at myndighetene har lagt et stort lokk over byen. I klippet ser vi at Homer finner en motorsykkel som han skal bruke til å plassere en bombe som skal sprenge bort det enorme lokket.

Til samtale: I begynnelsen av klippet spør bestefaren hva Homer holder på med, hvorpå Homer svarer: ”Risikerer livet mitt for å redde mennesker jeg hater av grunner jeg ikke forstår!”
Ikke bare risikerte Jesus livet sitt, men han gav sitt liv for å redde oss. Og til forskjell fra Homer, var Jesus fullstendig klar over hvem han ofret sitt liv for: menneskeheten som Gud selv har skapt i sitt bilde. Videre gjorde jo Jesus sitt offer på grunn av kompromissløs kjærlighet – i motsetning til Homer.

Aktuelle bibelvers:
Luk 19,10
Joh 3,16
Joh 10,7-18
Apg 4,12
Rom 5,6-8

 

 

MUSIKK: The Who 


Sangtekst:
The Who – «Two Thousand Years»
Poeng: Jesu død og oppstandelse er grunnlaget for å leve et ’helt’ liv

Om sangen: I 2005 opptrådte de eneste to gjenlevende bandmedlemmene, Roger Daltry og Pete Townsend, på Live 8 og slapp så sitt første studioalbum på 23 år. Sangen Two Thousand Years kommer fra denne siste plata til The Who. Det vi fokuserer på i teksten er sitatet:

And so I have a chance to love
As you intended
You really lived and died for me

Om gruppen: The Who var et av de mest innflytelsesrike og populære rockebandene på 1960-tallet og anses for å være et av de største bandene innen rock and roll gjennom alle tider. Sangene deres, som «My Generation» (1965) og «The Kids are Alright» (1966) er fortsatt populære i dag.

I begynnelsen bestod bandet av vokalist Roger Daltry, gitarist Pete Townsend, bassist John Entwistle og trommis Keith Moon. Disse ble velkjente for deres destruktive oppførsel på scenen, hvor de ofte ødela sine egne instrumenter. De skrev og spilte også i rockeoperaen Tommy (1969). Moon døde i 1978, men bandet fortsatte å turnere frem til Entwistle døde i 2002.

Til samtale: Det er på grunn av Jesu død og oppstandelse vi kan leve et ’helt’ liv. Vi er skapt i Guds bilde og til å leve i fellesskap med ham og med hverandre. Men syndefallet fikk dyptgripende konsekvenser både for relasjonen til Gud, til hverandre og til oss selv.
Jesu død og oppstandelse er eneste redningen tilbake til å kunne leve et ’helt’ liv, – i møte med Gud selv, hverandre og oss selv. I troen på ham får vi motta hans tilgivelse og hans kjærlighet, ved Den Hellige Ånd. Bare slik kan vi leve det livet vi er skapt til å leve, i kjærlighet og frihet. Når vi tar imot Guds kjærlighet og nåde, settes vi i stand til å gi det samme til andre.

Aktuelle bibelvers:
Ef 2,1-10
Kol 3,9-14

Print Friendly, PDF & Email