Fra populærkulturen

(Disse filmklippene er de samme som er publisert under «film», gutter og selvbilde/identitet)

 

FILM: Spiderman 1

Spider-Man2002PosterPoeng: Når en bedømmer etter førsteinntrykket, kan vi komme til å trekke helt gale slutninger. Men det finnes En som ser forbi fasaden.

Om filmklippet: Her presenterer Peter Parker seg selv. Han forteller om sin store kjærlighet, nabojenta Mary Jane. Vi forstår fort at det er lett for de andre å le av Peter. Medelevene vil ikke sitte sammen med ham på bussen, de ler av ham og setter krokfot på ham. Videre i klippet møter vi Peters venn, Harry, som også prøver å passe inn i miljøet. Han blir også holdt litt utenfor, fordi han har en annen sosial bakgrunn.

Be deltakerne tenke etter når de ser klippet: Hvorfor er Peter så lite populær?

Start: 00:02:07 (Scene en, men etter introteksten.)
Stopp: 00:03:07 (Frem til Peter Parker forstår at Mary Jane ikke vinker til han, men til noen venninner.)
Lengde: 1 minutt

Til samtale: Det er ikke alltid så lett å forstå hvorfor noen blir holdt utenfor. Av og til virker det faktisk helt tilfeldig. De andre rollefigurene i klippet har få åpenbare grunner til å le av Peter, likevel er det tydelig at de fleste ikke ønsker å ha noe med ham å gjøre. Er det lettere å for de som allerede er populære å bli mer populær – og de som er litt upopulære – å bli enda mer upopulære..?

Jesus var totalt likegyldig til popularitet og omdømme hos folk han møtte. Les 1 Joh 4, 7-11.
Ta gjerne tid til å tenke gjennom om det er noen vi holder utenfor – noen vi ikke liker å bli sett sammen med? Hva er grunnen til det, i tilfelle? Hvordan kan vi forandre på måten vi oppfører oss på overfor hverandre?

 

 

FILM: Bridget Jones dagbok

51T6ZKRJ7TL
Poeng:
Kan noen like deg – akkurat slik som du er?

Om filmklippet: Bridget Jones har ikke høy selvtillit. Hun ønsker stadig å bli slankere, flinkere og mer fornuftig. En som får henne til å føle seg spesielt dum, er Mark Darcy. Hver gang hun havner i pinlige situasjoner, er Mark tilfeldigvis der. I dette klippet har hun nettopp blitt dumpet av Marks tidligere kamerat, Daniel Cleaver, og i tillegg har hun kommet i skade for å vise rumpa si på nasjonalt TV, da hun skulle skli ned en brannslange. Hun tenker derfor at Mark må tro hun er komplett gal. I det hun forlater et selskap, der alle spør henne hvorfor hun fremdeles ikke har noen kjæreste, kommer Mark Darcy til døren for å si farvel.

Be deltakerne tenke etter når de ser klippet: Tror du noen kan like deg – akkurat slik som du er?

Start: Scene 20 (0:39:00)
Stopp: Spill frem til en av venninnene til Bridget sier: ”Men dette er en du hater?”(0:40:46)
Lengde: 1 minutt og 14 sekund

Til samtale: Tror du noen kan like deg akkurat slik som du er?
Les Luk 7, 36 der en kvinne møter Jesus. Bridget Jones følte seg utenfor på festen, men det var ingenting i forhold til hva denne jenta sikkert kjente på.
Mark Darcy sa han likte Bridget akkurat som hun var. For en overraskelse! Men jenta i teksten her er nok mye mer overrasket når Jesus viser så tydelig at han virkelig elsker henne og derfor tar henne inn i varmen, gir henne sin tilgivelse og mot til å leve et nytt liv.

 

 

FILM: The Devil Wears Prada

devilPoeng: Hvem bestemmer hvordan vi skal se på oss selv? Reklamen eller Bibelen?

Om filmklippet: I klippet møter vi Andy Sachs og hennes grufulle sjef, Miranda, som prøver å velge mellom to tilsynelatende helt like belter. Miranda forteller Andy om hvor stor innflytelse hennes motemagasin har på hvilke klær folk velger – både på catwalken og på gata.

Start: Kapittel 9
Stopp: 0:23:27
Lengde: 2 minutt og 32 sekund

Til samtale: Mange vil fortelle oss hvordan vi skal se ut, hva vi skal like og ikke like. Reklamen vil bestemme når vi skal synes noe er fint, og når vi skal synes noe er avleggs. Derfor bør vi tenke etter for vår egen del hvem som skal få lov til å styre oss.

Bibelen er ikke enig med Miranda i at reklamebransjen og moteverdenen skal få prege våre tanker og våre verdier. Rom 12, 2: Innrett dere ikke etter den nåværende verden, men la dere forvandle ved at sinnet fornyes, så dere kan dømme om hva som er Guds vilje: det gode, det som er til glede for Gud, det fullkomne.

Dette er del av et avsnitt som understreker at kristne ikke skal tenke på samme måte som folk flest, men la Gud fornye tankegangen deres. Kristne tror at med hjelp fra Den Hellige Ånd kan de leve etter et annet sett med verdier – Guds verdier, og at de er de beste for oss.

 

 

FILM: Alfie

Alfie-752409095-large

Poeng: Hva handler livet om?

Om filmklippet: Alfie er en nyinnspilling av Michale Caines klassiker fra 1966 med samme navn. Handlingen i 2004 er flyttet fra London til New York hvor vi møter Jude Law i hovedrollen som en ung skjørtejeger med en sterk aversjon mot forpliktelser. I slutten av filmen er Alfie blitt i tvil om hans livsfilosofi virkelig har noe for seg. Dette klippet kommer helt på slutten av filmen. Du kan starte og avslutte klippet litt avhengig av hvor mye tid du har til rådighet.

Alternativ 1:
Start: 01:28:03 (Begynner med at Alfie sier: “Han er yngre enn deg. Jeg må innrømme at jeg hadde aldri kunne forestilt meg det”.)
Stopp: 01:34:15 (Der bildet går i svart og temasangen blir spilt sammen med rulleteksten.)
Lengde: 6 minutt og 12 sekund

Alternativ 2 (kortere):
Start: 01:31:12 med replikken “Jeg advarte dem alle helt fra begynnelsen av”.
Stopp: Når Alfie forsvinner bortover gaten.

Til samtale: Klippet kan brukes til å stille grunnleggende spørsmål om hva livet handler om. Vi trenger mennesker rundt oss som elsker oss. Men om vi bare baserer livet vårt på hva andre mennesker gir oss og mener om oss, kan mye gå galt. Alfie hadde opplevd kjærlighet og omsorg fra damene han hadde vært sammen med, men han ga dem sjelden ekte kjærlighet og omsorg tilbake. De opplevde at han sviktet dem, slik vi vet at mennesker kan svikte. Men Guds kjærlighet til oss tar aldri slutt, selv om vi skulle gi ham lite oppmerksomhet tilbake.

 

 

FILM: Oppdrag Nemo (Finding Nemo), Buena Vista International

nemo_lPoeng: Gud har skapt oss til mangfold og enhet.

Om filmklippet: Finding Nemo er den populære digitalt animerte filmen om den unge klovnefisken Nemo, som blir fanget og tatt av sportsdykkere. Den bekymrede faren Marlin legger umiddelbart ut på den lange ferden for å prøve å redde sønnen, uten å vite om han noen gang kommer til å finne ham. Med hjelp av sine nye venner, den noe forvirrede fisken Dory, en gruppe avslappede skilpadder, en pelikan ved navn Nigel og mange andre sjøskapninger, begynner Marlin på en reise som skal komme til å endre hele livet hans. I mellomtiden blir Nemo kjent med de andre fiskene i akvariet han har havnet i, og sammen legger de en rømningsplan.

I dette klippet opplever Nemo sin første dag på skolen. Handlingen i klippet foregår altså før han har blitt fanget. Nemo blir her introdusert for mange andre skapninger i sjøen. I løpet av denne første skoletimen, blir han tatt med på en tur til deler av havet han aldri har sett før. Han er overveldet over alt det nydelige og varierte han ser.

Start: 08:26 (Kapittel 3)
Stopp: 11:17
Lengde: 3 minutt 1 sekund

Til samtale: På samme måte som Nemo, er vi skapt til å respektere at vi alle er skapt så forskjellige, i stedet for å være engstelige og skamfulle overfor ulikhetene våre. Bibelen forteller hvordan Gud elsker å se oss leve i fellesskap og samarbeid, der vi utfyller hverande nettopp fordi vi er forskjellige (Sal 133, Fil 2, 2-5).

 

 

FILM: Istid

52772Poeng: Mennesker kan forandre seg når de opplever at noen er glad i dem.

Om filmklippet: Istid er en digitalt animert film om reisen som foretas av et usannsynlig trekløver: Mammuten Manfred, kalt Manny, dovendyret Sid og sabeltann-tigeren Diego. Mens de er på reise for å unnslippe den stadig mer påtrengende istiden, møtes Manny (Manfred) og Sid. På veien finner de en bortkommet baby. De bestemmer seg for å finne foreldrene og gi dem babyen tilbake. Den mistenkelige Diego melder seg frivillig til å være med på letingen. Han skjuler at han egentlig er blitt sendt av andre sabeltann-tigre for å lete etter babyen – for så å returnere med den slik at de kan spise den.

I dette klippet er foreldrene i ferd med å angripe Manny i det han nærmer seg dem, men Manny stopper faren og viser frem babyen. Faren er overlykkelig og overrasket over å bli gjenforent med sønnen. Etter at han har gitt babyen sin en klem, får Manfred og Sid en farvelklem av babyen. Når så babyen er trygt tilbake hos faren, dukker Diego opp og vinker farvel.

Start: 01:05:28 (Kapittel 18)
Stopp: 01:09:38
Lengde: 4 minutt 10 sekund

Til samtale: Det å bli elsket av noen, kan endre oss. I begynnelsen var mammuten Manfred nølende til å lete etter babyen. Han ville egentlig ikke gjøre det. Diego (tigeren) på sin side ønsket å fange barnet for å drepe det. Men etter hvert som Manfred valgte å vise kjærlighet og lete etter babyen, selv om han ikke hadde lyst til å gjøre det, ble han mer og mer glad i barnet. Og mens Diego var på reise sammen med Sid og Manfred, lærte han også å elske babyen ved å se på de to andre.

Det er ikke alltid lett å sette pris på de menneskene vi møter på skolen, i fritiden eller gjennom familien. Og spesielt vanskelig er det å finne noe positivt med dem vi av ulike grunner ikke liker så godt. Det er mye lettere å bry seg om dem som også viser at de liker oss. Men Jesus lærte oss å vise godhet mot alle, selv om vi ikke har lyst til det. Han lærte oss at det største av alt er å elske Gud med alt vi har og å elske hverandre.

Print Friendly, PDF & Email