Fra populærkulturen

FILM: Pirates of the Caribbean

piratPoeng: Jesus redder menneskene.

Start: 0:15:27 Scene 3 (Jack Sparrow redder Elizabeth Swann som er i ferd med å drukne.)
Stopp: 0:17:52 (Sparrow sier: Men det virker nok til å bli hengt.)
Lengde: 2 minutt og 23 sekund.

Om klippet: Kaptein Jack Sparrow redder Elisabeth Swann fra å drukne, men til takk blir han fanget av de britiske soldatene som ønsker han dømt til døden for hans lange liv som beryktet sjørøver. Men Elisabeth protesterer og mener det er galt å ta livet av en mann som nettopp reddet en annens liv. Men kommandør Norrington svarer at “En god gjerning er ikke nok til å frigjøre en mann fra et helt liv med ondskap”.

Til samtale: Gud ønsker å vise kjærlighet til oss mennesker. Men Gud har et problem: Vi mennesker har gjort og gjør gale ting. Gud må ta på alvor at han er hellig, og derfor ikke kan ha noe å gjøre med vår synd.

I filmen trenger de aldri komme fram til en løsning på hvorvidt Jack skal straffes eller benådes, – han rømmer nemlig. Men kristne tror det finnes en virkelig løsning på problemet. Bibelens viktigste budskap er nemlig at Gud har løst problemet selv ved at Jesus døde i vårt sted. Han tok på seg den straffen som vi skulle hatt. Derfor kan Gud tilgi oss når vi tror på ham. I motsetning til det kommandør Norrington hevder, tror kristne at en god gjerning kan gjøre opp for et helt liv med gale gjerninger. Men dette gjelder kun dersom denne gjerningen utføres av en person som aldri har gjort noe galt selv, og som dermed kan bære straffen for andre; Jesus.

Rom 5, 18-19: Altså: Som ett menneskes fall ble til fordømmelse for alle mennesker, slik fører ett menneskes rettferdige gjerning til frifinnelse og liv for alle. Slik det ene menneskets ulydighet gjorde de mange til syndere, skal nå den enes lydighet gjøre de mange rettferdige.

 

 

FILM: Ringenes Herre, Atter en Konge

533239Poeng: Jesus er en god leder uten skjulte motiv.

Start: 0:14:35 Scene 5. (Gollum prater mens Sam og Frodo sover.)
Stopp: 0:18:25 (Spill fram til Gollum holder i Frodos hånd og snur seg smilende til Sam.)
Lengde: 3 minutt og 50 sekund

Om klippet: Her vises et tilbakeblikk til filmens begynnelse. Det fortelles hvordan Smeagol fant ringen for mange år siden. Sam våkner og hører Smeagols planer om å ta livet av dem for igjen å kunne få tak i ringen. Sam kaster seg over ham, men Frodo kommer og hindrer Sams planer. Smeagol spiller uskyldig og lar Sam stå igjen som den skyldige.

Til samtale: Gollum var Frodos guide langs Mordors stier. Klippet kan bli brukt når man skal snakke om å følge Jesus: Der hvor Frodo har en guide som ikke er til å stole på, og som leder ham inn i farer for så til slutt å forlate ham, tror kristne på en Gud som veileder oss og som vi kan stole på. Dette betyr imidlertid ikke at et kristent liv er lett å leve eller at kristne aldri møter vanskeligheter og mørke tider. Men vi kan være sikre på at Gud alltid vil være med oss i vanskelige tider, og at hans planer for oss er de beste for oss.

 

 

FILM: The Day After Tomorrow

dayPoeng: Jesus ga livet sitt for oss.

Start: 1.17.35 (Klippet starter med de tre mennene som går på taket av det snødekte kjøpesenteret.)
Stopp: 1.20.15 (Stopp klippet etter at Frank har ofret seg selv, rett før scenen hvor Jack og Jason sitter i teltet.)
Lengde: 2 minutt og 40 sekund.

Om klippet: I denne scenen møter vi klimaforskeren Jack Hall og kollegaene Frank og Jason som reiser til det nå nedfrosne New York for å lete etter Jacks sønn, Sam. Byen er dekket av et enormt lag med snø og is, og de tre vennene ser ikke at de går på taket av et kjøpesenter. Glasstaket bryter sammen under dem, og Frank blir hengende fra taket i et tau. Jack og Jason prøver å redde ham, men Frank som innser at vekten av ham vil dra dem alle ned i døden, kutter av tauet han henger i for å redde sine to venner.

Til samtale: Selv for et rettskaffent menneske vil vel neppe noen gå i døden. Eller kanskje ville noen gjøre det for en som er god. Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere. (Rom 5,7)

 

 

FILM: Narnia, Løven, heksa og klesskapet

9788205345867Poeng: Å ha tillit til at Jesus er like fantastisk som det Bibelen forteller oss.

Start: 0:54:26 Scene 11.
Stopp: 0:58:30 (Når reven Fox sier: Dere kommer til å være glad for at han er på deres side i kampen mot Heksa.)
Lengde: 4 minutt og 56 sekund

Om klippet: Det første man ser i klippet, er en bever som kommer styrtende inn en dør mens han sier til kona: ”Fort deg mor, de er etter oss”. Klippet slutter når reven Fox sier: “Dere kommer til å være glad for at han er på deres side i kampen mot Heksa”. I scenen forteller Fox de andre at Aslan har spurt ham om han kan finne flere rekrutter til hæren. Herr og fru Bever blir veldig oppglødd når de hører at Fox faktisk har møtt Aslan. Når Fox blir spurt hvordan Aslan er, svarer han: ”Han er akkurat slik vi alltid har blitt fortalt”.

Til samtale: Vi kan ha tillit til det Bibelen forteller om Jesus. Menneskene på Jesu tid hadde forestillinger om hvordan Jesus skulle være ut fra profetier de hadde hørt fra det gamle testamentet. Les for eksempel Jesaja 53. Mange mennesker hadde etter hvert også hørt ryktene om Jesus, og derfor hadde de forventninger til ham. Les om mennesker som ikke ble skuffet da de endelig møtte ham: Eks: Kvinnen med blødninger (Matt 9,20), de ti spedalske (Luk 17,12) og Anna i tempelet (Luk 2,36).

Jesus har vært et forbilde for mange mennesker opp gjennom historien. Hva er det ved ham som gjør at så mange ser opp til ham?

Print Friendly, PDF & Email