Fra populærkulturen

FILM: Legenden om Narnia – Prins Caspian

prinsPoeng: Det skal være plass til alle i kristne fellesskap.

Om filmen: Legenden om Narnia – Prins Caspian er oppfølgeren til Legenden om Narnia – Løven, Heksa og Klesskapet. Begge er filmatiseringer av C.S. Lewis sine populære bøker med samme navn. Den første filmen ble omtalt som en av de mest suksessfulle filmtilpasninger av litterære verk i de senere år. I Legenden om Narnia – Prins Caspian ser vi at Pevensie-søsknene kommer tilbake til Narnia, hvor de tidligere regjerte som konger og dronninger. Nå viser det seg imidlertid at 1300 år har passert, og Narnia er helt annerledes enn da de var her sist. Nå styrer Telmarinene og Narnias opprinnelige befolkning er blitt drevet i skjul. Søsknene har blitt kalt tilbake av Caspian, den rettmessige tronarvingen hos Telmnarinene, for å hjelpe ham med å vinne Narnia tilbake til sine rettmessige innbyggere.

Om klippet: I klippet har Caspian akkurat rømt fra sin onkel Miraz, som ønsker å drepe sin nevø. Caspian har allerede kommet i kontakt med noen narniere, og flykter nå sammen med dem fra onkelen.

Start: 36:19
Stopp: 38:04 (etter at prins Caspian har sagt: «You are a mouse»)
Lengde: 1 min 45 sek

Til samtale: Klippet kan brukes til å snakke om hvordan vi mennesker ofte står i fare for å undervurdere andre. Musa Rippipip viser i dette klippet at han er en fryktløs og tøff kriger, likevel sier Caspian bare: ”Du er en mus”. Det er lett for oss å tenke at andre eller vi selv har lite eller ingenting å bidra med i det kristne fellesskapet.

Vi kan komme til å si eller tenke: ”Han er jo ikke musikalsk” eller ”Hun er så beskjeden”. Eller kanskje like ofte er det oss selv vi nedvurderer: ”Jeg er ikke flink til å organisere ting, ”Jeg er ikke ”kristen nok” ” eller ”Jeg er for ung”.

Les gjerneMatt 7,1-5 (om å dømme andre) eller 1 Tim 4,12: «La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet.»

 

 

FILM: Rottatouille

rattatoulOm filmen: Rottatouille er en animasjonsfilm om rotta Remy, som har blitt skilt fra familien sin og er forlatt og alene. Han er hekta på mat, og i sin ensomhet innbiller han seg at han har samtaler med en illustrasjon fra en kokebok. Kokeboken er skrevet av helten hans, den fantastiske kokken Gusteau.

Be konfirmantene om å følge spesielt med på hvordan kjøkkenet fungerer og samtalen som Remy og Gusteau har om kjøkkenet, i siste del av klippet.

Start: 0:16:09 (i kapittel 6)
Stopp: 0:20:15
Lengde: 4 min 6 sek

Om filmklippet: Filmklippet starter med at Remy står på bakken. Han klatrer oppover og kommer til toppen av taket og ser den fantastiske utsikten over Paris. Han utbryter: «Paris? Har jeg vært rett under Paris hele tiden?» Klippet slutter etter at Remy roper: «Vi må fortelle det til noen, han er…» og han faller ned fra taket. Stopp klippet når Remy lander i oppvaskkummen.

Ønsker du et kortere klipp kan du starte 0.18.54, når Remy og Gusteau kikker inn på kjøkkenet og Remy sier: «Jeg kan ikke tro det. Et ekte gourmet-kjøkken og jeg får se på.»

Til samtale: Spør ungdommene hva de tror Gusteau prøvde å lære Remy om hvordan kjøkkenet fungerer.
Forklar at selv om Remy hadde sett at det var mange forskjellige viktige jobber på et kjøkken, så hadde han ikke forstått at alle var like viktige.

Prøv å få ungdommene til å se to viktige poeng fra klippet:

• Alle på kjøkkenet hadde forskjellige oppgaver.
• Alle oppgavene er viktige for at kjøkkenet skal fungere best mulig.

Be ungdommene lese følgende bibeltekster: Apg 2 42- 47, Rom 12 3-13, 1. eller 1 Kor 12,1-31, for å finne egenskaper som en kirke/menighet bør/må ha.

 

 

FILM: The Simpsons Movie

simpson moviePoeng: Hvordan er en kirke slik du kjenner den?

Start: 0:02:40 (I kapittel 2)
Stopp: 0:07:02
Lengde: 4 min 22 sek

Om klippet: Klippet starter helt på begynnelsen av filmen. Bandet Green Day spiller en konsert for innbyggerne i Springfield. Klippet slutter ved at Simpson-familien bærer bestefaren som ligger inntullet i et teppe ut i bilen.

Til samtale: Hva syntes dere om kirken dere så her? Hvordan var denne kirken i forhold til kirken slik du kjenner den?

 

Print Friendly, PDF & Email