Aktiviteter

AKTIVITET: Stolleken med vri (lek)

Poeng: Utseende er ikke alt

Denne leken fungerer best med større grupper, med omtrent like mange gutter som jenter.

Lag to rader med stoler (stolryggen mot hverandre). Sett ut en stol mindre enn det er gutter i gruppen. Er det eksempelvis 25 gutter med på leken, setter du ut 24 stoler. Be jentene fordele seg jevnt rundt om i rommet. Når du starter musikken begynner guttene å marsjere rundt stolene. Med en gang musikken stanser må guttene finne en jente å ha på fanget før de kan sette seg på en ledig stol. Den som sist setter seg, og som dermed ikke finner noen ledig stol, er ute av leken. Fjern en stol til og spill musikk igjen. Fortsett slik til det står igjen en vinner. Du kan gjøre det vanskeligere for guttene ved at jenta de skal finne må ha et bestemt kjennetegn som du roper ut når musikken stanser. Musikken stanser og du sier: ”Ei jente …”:
•…med blå øyne
•…som har bursdag mellom sommerferien og juleferien
•…med rød genser
•…med ringer i ørene
•…med blondt hår
•…med sorte sokker
•osv.

Etter å ha lekt noen runder, bytter guttene og jentene plass og det er jentenes tur til å finne en gutt å ha på fanget.

Til samtale: Hva ser vi etter når vi skal finne noen å være sammen med? Handler alt om utseende og overfladiske ting, som i denne leken, eller er det andre ting som er viktigere? Hva setter du pris på ved en eventuell kjæreste? Hvilke egenskaper syns du en god kjæreste bør ha?

 

 

AKTIVITET: Finn din partner (lek)

Poeng: Det er ikke alltid lett å finne den rette

Deltagerne deles i to like store grupper, en gruppe med guttene og en gruppe med jentene. NB! Dersom det ikke er likt antall gutter og jenter i gruppen må noen gutter ”late som” de er jenter, eller omvendt (alt etter hvem det er flest av).
De to gruppene danner så hver sin sirkel, den ene inne i den andre, og slik at to og to deltagere blir stående ovenfor hverandre. Disse er da partnere.

Lederen setter så i gang musikk (piano, cd e.l.), og de to ringene begynner å marsjere i motsatt retning av hverandre. Når lederen plutselig stanser musikken, skal partnerne finne hverandre igjen, holde hverandre i hånden, løpe frem til lederen og bukke. Det paret som sist kommer frem til lederen og bukker, går ut av leken og hjelper til med å avgjøre hvem som skal ut neste gang musikken stopper. Leken fortsetter til det bare er ett par igjen, som da er vinnerparet. NB! Mot slutten kan det bli vanskelig å danne to sirkler siden det er så få deltakere igjen. En mulig måte å løse dette på er å sette ut to stoler, en i hver ende av rommet. La guttene gå i ring rundt den ene stolen og jentene i ring rundt den andre stolen. Når musikken stanser er det om å gjøre å finne sin ”utkårede” og bukke for læreren.

Til samtale: Jesus sier: ”Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, det skal også dere gjøre mot dem.” Matt 7,12. Det er ikke alltid like lett å finne den rette, men et sted å starte kan være å være mot andre som du vil at andre skal være mot deg. Dette gjelder like mye når du er sammen med familie, venner og klassekamerater, som når du er sammen med eller leter etter en mulig kjæreste.

 

 

AKTIVITET: Blunkeleken (lek)

Poeng: Det er viktig å jobbe for å holde sammen

Be alle jentene om å sette seg på hver sin stol i en sirkel med ansiktet vendt innover. Deretter setter du inn en ledig stol inn i sirkelen. Be så alle guttene om å stille seg bak hver stol (også den tomme stolen) med hendene på ryggen. NB! Dersom det ikke er likt antall gutter og jenter i gruppen må noen gutter ”late som” de er jenter, eller omvendt (alt etter hvem det er flest av).

Leken går ut på at den gutten som ikke har en jente på stolen foran seg skal blunke til en av de andre jentene. Den jenta som blir blunket til må da flytte seg over til den ledige stolen før gutten som står bak henne holder henne igjen. Når jenta så bytter stol blir det en ny ledig stol og det er denne guttens tur til å blunke til ei av jentene. NB! Om nødvendig kan lederen oppfordre til å blunke til forskjellige jenter, slik at ikke noen blir sittende uten å bli blunket til.
Når leken har gått noen runder, bytter guttene og jentene plass, og det er jentenes tur til å blunke.

Til samtale: De fleste opplever en eller annen gang å bli forelsket, og det er en fantastisk følelse. Så blir man forhåpentligvis sammen med den man er forelsket i og hva skjer da? Kan et forhold vare dersom den følelsen man hadde da man var nyforelsket tar slutt? Heldigvis kan det vare. Forelskelse er bare en type kjærlighet. Tenk bare på den kjærligheten som gamle ektepar viser, en utholdende og trofast kjærlighet. Denne kjærligheten er et bilde på den kjærligheten Gud viser til oss mennesker. Det er det Bibelen snakker om når det står:

”Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig. Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.” 1 Kor 13, 4-7.

Dersom et forhold skal fungere er det viktig å jobbe for å holde sammen og ikke løpe av gårde bare fordi noen andre blunker til en, slik som i leken. Gjennom å snakke sammen og bli bedre kjent med hverandre finner en tidsnok ut om en vil fortsette å være sammen eller ikke.

Print Friendly, PDF & Email