For smågruppa

MÅL: Konfirmanten skal reflektere rundt hva kjærlighet er, og de skal få hjelp til å snakke om hvilke drømmer de har om kjærlighet. I opplegget definerer vi ikke kjærlighet som begrep. Vi bruker ordet i vid forstand, og bruker det også til å omtale kjærlighet slik den kan oppleves gjennom forelskelse. I opplegget skal konfirmanten få belyst kjærlighetsbegrepet ut fra Bibelen, og konfirmanten skal få hjelp til å reflektere over hvordan Bibelen gir gode råd om hvordan vi kan behandle andre med kjærlighet og respekt – også når en er forelsket.

 

UNDERVISNINGSOPPLEGG: I dette opplegget ser vi hele episoden ”I Love Lisa” fra The Simpsons, sesong fire. Samlingen inneholder mange bibelhenvisninger, men det er ikke nødvendig å ta for seg alle. Undervisningsopplegget «sex og kjærester» tar i større grad opp temaet sex, mens bibelgruppeopplegget ikke fokuserer så mye på dette. Episoden ”I Love Lisa” varer 22 minutt og 12 sekund.

 

INTRO: Film og Bibel

FILMKLIPP: Episoden ”I Love Lisa” fra The Simpsons, sesong fire

The_Simpsons_-_The_Complete_4th_SeasonPoeng: Hva tenker vi om kjærlighet? Hvordan ser vi for oss et forhold?

Om filmen: Det er Valentines Day i Springfield og klassen til Lisa skal gi hverandre Valentine-kort. Alle i klassen får kort bortsett fra den litt stakkarslige Ralph Wiggum. Lisa synes synd på Ralph og bestemmer seg for å gi ham et kort. Dette gjør at Ralph blir forelsket i Lisa og gjør alt han kan for å vinne hennes gunst. Lisa, som egentlig ikke hadde noen baktanker med å gi Ralph kortet, prøver å finne gode måter å avvise ham på. Episoden ender med at Ralph og Lisa blir venner, ikke kjærester.

Start: Spill fra begynnelsen av episoden.
Stopp: 0:03:53 (Homer sier ”solgt” og går ut av butikken)
Lengde: 3 minutt og 53 sekund

Om filmklippet: Det er Valentines dag, og alle har sine forventninger til dagen, bortsett fra Homer som har glemt hele greia.

Til samtale: I dette klippet ser vi hvordan de ulike karakterene har ulike forventinger og forestillinger om hvordan de vil vise og bli vist kjærlighet.
Hvilke forventninger har dere til kjærlighet? Og hva er egentlig kjærlighet?

 

AKTIVITET: Undersøkelse

Poeng: Få hjelp til å snakke om hva kjærlighet er.

Spørsmål: Dersom dere måtte velge, hvilket forhold ville dere da vært i?

•Brad Pitt og Angelina Jolie
•Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit
•Foreldrenes forhold (evt. besteforeldrene eller søsken)

Til samtale: Hvorfor valgte dere dette forholdet? Hva ser ut til å være bra der? Hva er det mest romantiske konfirmantene kan tenke seg? Forklar at dere i dag skal snakke om kjærlighet og hva Bibelen sier om kjærlighet og respekt for hverandre.

 

HOVEDDEL

BIBEL: Kjærlighetsforhold i Bibelen

Poeng: Vise eksempler fra Bibelen

Til samtale: Bibelen forteller at vi er skapt til å være sammen, både som venner, som familie og som kjærester (Fork 4,8-12). Vi kan finne flere eksempler på kjærlighetsforhold i Bibelen (Bibelen kan også være ganske nøktern i beskrivelsene noen ganger). Les sammen fra disse bibelstedene:
•David og Batseba, 2 Sam 11. Noen ganger går mennesker ekstra langt for å få den de drømmer om. Vi kommer tilbake til historien om David og Batseba nedenfor.
•Rebekka og Abrahams tjener ved brønnen (1 Mos 24). For en kortere versjon kan det fokuseres på Isak og Rebekkas første møte, fra vers 62. Viser et romantisk første møte mellom to mennesker.
•Andre ganger er Bibelen ganske poetisk, Høysangen viser oss det (Høysangen 2,2-6, 4,7 m.m.)

 

FILMKLIPP: Episoden ”I Love Lisa” fra The Simpsons, sesong 4

The_Simpsons_-_The_Complete_4th_SeasonPoeng: Hva betyr det å være elsket?

Start: 0:03:53 (Spill videre fra der dere stanset)
Stopp: 0:06:56 (Når Lisa går inn døren hjemme)
Lengde på klippet: 3 minutter og 3 sekunder

Om filmklippet: Klassen til Lisa skal skrive Valentine-kort til hverandre. Lisa blir oppmerksom på at Ralph ikke får noen kort, og skriver derfor et til ham. Han blir veldig glad, kanskje litt for glad…

Tenk etter når dere ser klippet: Hva gjør det med et menneske at noen elsker det?

Til samtale: Alle ønsker å bli sett. Også for barna i klassen til Lisa er det viktig å få kort fra mange. Hvor viktig er det for oss å bli sett og likt av andre?
Videre: Er det lettere for en som er elsket å elske andre? Og er det vanskeligere for en som ikke har opplevd kjærlighet å vise kjærlighet mot andre?
Bibelen sier at vi elsker fordi vi selv har blitt elsket (1 Joh 4, 18-19).

Som vi så i eksemplene fra Bibelen viser kjærligheten seg på mange måter. Gud har skapt oss forskjellige, så vi har alle forhold som er ulike. Men nettopp fordi vi bare er mennesker, klarer vi ofte å rote til det som skal være fint. Et eksempel på det kan vi finne i historien om Jakob og Esau (1 Mos 28). De måtte hele tiden kjempe om foreldrenes kjærlighet. Isak, faren, var mest glad i Esau, mens moren Rebekka holdt Jakob høyest. Esau var eldst, og hadde dermed mange rettigheter. Det hadde Rebekka vondt for å svelge, så hun fant på en risikofylt plan for Jakob for at han skulle få det som var tiltenkt Esau. For å gjøre en lang historie kort – det hele endte med uvennskap mellom de to brødrene i lang tid.

Det leder oss videre i historien om Lisa og Ralph. Er alt lov i krig og kjærlighet?

 

FILMKLIPP: Episoden ”I Love Lisa” fra The Simpsons, sesong 4

The_Simpsons_-_The_Complete_4th_SeasonPoeng: Er kjærligheten egoistisk?

Start: 0:06:57 (Spill videre fra der dere stanset)
Stopp: 0:15:17 (Etter at Bart har vist opptaket fra TV-showet, og Lisa synker sammen i sofaen)
Lengde på klippet: 8 minutter og 20 sekunder

Om filmklippet: Lisa synes det er vanskelig å vite hvordan hun skal oppføre seg rundt Ralph og spør både Homer og Marge om råd (hvor rådet til Marge selvfølgelig er bedre enn de Homer kommer med…). Lisa prøver å avvise Ralph på en god måte. Ralph, på sin side, får råd av sin far om å ikke gi opp, og han inviterer derfor med seg Lisa til å se favorittprogrammet hennes live, noe hun syns er vanskelig å si nei til. På programmet blir Ralph intervjuet av programlederen, Klovnen Krusty. Ralph erklærer at Lisa er kjæresten hans og at han vil gifte seg med henne når de blir store. Lisa svarer med å skjelle ut Ralph for åpent kamera…

Til samtale: Tenk tilbake på historien om David og Batseba. Vi kan være enige i at David gikk over ganske mange grenser i sin kamp for å få Batseba. Historien er ganske enkelt grusom.
Vanskeligere er det å finne ut hva som er riktig å mene om Lisas situasjon. Oppfører hun seg slik som hun burde i denne situasjonen? Hva kunne hun eventuelt gjort annerledes?
Dersom noen er forelsket i deg uten at du er det minste interessert, er det ikke riktig å gjøre det klart for vedkommende? Hvordan kan en gjøre det på en OK måte?

Ulike case som kan være utgangspunkt for videre diskusjon (her kan læreren velge hvilke(t) case som skal brukes):
•Ønsker vi oss en kjæreste og en gang en å dele livet med for vår egen del? Sagt på en anne måte: Hva er motivet vårt for å finne oss en kjæreste? Er kjærligheten egoistisk, eller ønsker vi å dele den kjærligheten vi selv har fått? Må man ofre noe i et forhold?
•Dersom bibelgruppen består av både gutter og jenter kan det være interessant å høre hva guttene tenker om Lisas oppførsel og hva jentene tenker om Ralphs oppførsel: ◦Er Lisa egoistisk som ikke orker å være grei mot Ralph selv om han egentlig er ganske ufyselig (peller seg i nesen, har ingenting interessant å prate om osv.)? Er det mulig å si ting på en annen måte? Hva synes guttene om Lisas oppførsel i denne episoden?
◦Er Ralph egoistisk som ikke hører på hva Lisa har å si? Hun er jo ganske frustrert når hun endelig får sagt sin egentlige mening (”Now you listen to me!”). Ralph prøver på sin måte å få Lisa til å bli interessert i ham. Hva synes jentene om Ralphs oppførsel i denne episoden? Hva gjør han riktig? Hvordan kunne han gått frem annerledes?

 

AVSLUTNING

FILMKLIPP: Episoden ”I Love Lisa” fra The Simpsons, sesong 4

The_Simpsons_-_The_Complete_4th_SeasonPoeng: Det er viktig å elske andre

Start: 0:15:17 (Spill videre fra der dere stanset)
Stopp: 0:22:12 (Vis resten av episoden)
Lengde på klippet: 6 minutter og 55 sekunder

Om filmklippet: Klassen til Lisa skal fremføre et skuespill der Lisa og Ralph har hovedrollene. Ralph viser gode skuespilleregenskaper og Lisa skjønner at hun ikke har oppført seg helt bra ovenfor Ralph. Hun gir ham et kort der hun spør om de heller skal være venner, noe Ralph blir veldig glad for.

Til samtale: Lisa er smart, og skjønner at hun kommer lenger ved å tenke gjennom hva hun kunne gjort annerledes. Hun holdt faktisk på å gå glipp av en venn. Kjærlighet vises ikke bare gjennom forelskelse, kjæresteforhold eller ekteskap. Vennskap er også kjærlighet, bare en annen type. Bibelen setter også denne typen kjærlighet høyt. Jesus sier: ”Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner.” (Joh 15,13).

 

BIBEL: 1 Joh 4, 7-12

Poeng: Vi elsker fordi vi selv er elsket

Til samtale: Vi leser at kjærlighet er ikke at vi har elsket hverandre, men at Gud har elsket oss og at han sendte Jesus for å dø for våre synder. Gud viser oss hva ekte kjærlighet er. Vi kan elske hverandre fordi Gud har elsket oss først. Vi er skapt til å elske hverandre som venner, som familie og som kjærester. Det skal vi få lov til som 14-åringer, som 30-åringer og som 80-åringer.

Materiell:

•Episoden ”I Love Lisa” fra The Simpsons, sesong 4, disk 3
•Bibel

Print Friendly, PDF & Email