Fra populærkulturen

FILM: Catch A Fire

catchPoeng: Tilgivelse som gjør godt

Om filmen: Filmen Catch A Fire (2006) forteller historien om Patrick Chamusso (Derek Luke). Hendelsene er hentet fra det siste tiåret av apartheidregimet i Sør-Afrika. Patrick prøver å forholde seg nøytral, for slik å unngå problemer. Likevel blir han mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep mot myndighetene. Nic Vos (Tim Robbins) blir satt på saken, og prøver å presse Patrick til å tilstå ugjerningen. Tilståelsen uteblir, og Nic benytter seg av tortur mot Patricks familie. Til slutt tilstår Patrick, og han blir sendt i fengsel. Mannen som aldri tidligere har engasjert seg i politikk, bestemmer seg nå for å kjempe for egne og familiens rettigheter. Når han kommer ut av fengsel, melder han seg inn i African National Congress (ANC), og blir nettopp det som Nic anklaget ham for å være: Som medlem av ANC planlegger Patrick en terroraksjon mot et oljeselskap. To bomber skal gå av, en som skal sikre at alle kommer seg ut av bygningen i tide, og en bombe som skal ødelegge. Den andre bomben blir imidlertid oppdaget og detonert, og Patrick blir fengslet. Han dømmes til 24 år i fengsel, men slipper ut tidligere på grunn av at aphartheidregimet opphører.

Om klippet: Klippet er fra slutten av filmen. Fortellerstemmen tilhører Patrick. Etter hvert dukker Patrick Chamusso opp på skjermen, og han overtar fortellingen.
Tenk gjerne etter når dere ser klippet: Hvorfor er tilgivelse viktig?

Start: 01:27:16
Stopp: 01:29:11
Lengde: 1 min 55 sek
.

Til samtale: Hvem er det som tjener på tilgivelse her: Den som tilgir, eller den som blir tilgitt? Eller er det begge to?
Å få tilgivelse er viktig, men ofte kan det være like viktig og frigjørende å selv klare å tilgi andre.

•Tilgivelse er ikke det samme som å si at det gale som ble gjort, ikke var galt.
•Tilgivelse er ikke det samme som å si at en ikke lenger er lei seg.
•Tilgivelse er ikke det samme som å si at en forstår hvorfor andre handlet som de gjorde.
•Tilgivelse er ikke det samme som å si at en helt kan glemme.

Men det å tilgi et annet menneske, innebærer å ikke bruke det vonde som skjedde, i mot den som gjorde det. Tilgivelse innebærer å ikke minne vedkommende på det som ble gjort.
Tilgivelse kan sette fri, og gi livet en ny start.
I Fadervår (Matt 6,12) står det: og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere.

 

 

FILM: Blood Diamond

bloddPoeng: Gud holder ord og tilgir.

Om filmen: Blood Diamond (2006) handler om Danny Archer (Leonardo DiCaprio), en tidligere leiesoldat fra Zimbabwe. Han livnærer seg nå ved lyssky aktiviteter i land herjet av konflikter og krig. I Sierra Leone kommer han i kontakt med fiskeren Solomon Vandy (Djimon Hunson), som er blitt skilt fra familien sin og tvunget til å arbeide med å utvinne diamanter for en brutal opprørsbevegelse. Solomon finner en svært verdifull diamant, og klarer å skjule denne for vokterne. Mens Danny sitter fengslet for smugling, får han høre om diamanten. Danny blir kjent med Maddy (Jennifer Connolly), en journalist som jobber med en sak som kan avsløre bakmennene i den internasjonale diamanthandelen.
For Solomon kan diamanten bety redning for familien hans – kanskje hans sønn nå slipper unna et liv som barnesoldat. For Danny betyr diamanten en billett vekk fra kontinentet hvor han ikke klarer å bryte ut av en voldelig og destruktiv sirkel. For Maddy er Solomon er viktig kilde.

Om klippet: I denne scenen ser vi Danny og Maddy som snakker om foreldrene sine og deres skjebner. Etter at Danny har fortalt hvordan foreldrene hans ble torturert og drept, sier han: ”Av og til lurer jeg på om Gud vil tilgi oss for det vi har gjort mot hverandre. Da ser jeg meg rundt, og så forstår jeg: Gud forlot denne plassen for lenge siden”.

Tenk gjennom når dere ser klippet: Hvor langt strekker Guds tilgivelse seg?

Start: 01:16:03
Stopp: 01:17:32
Lengde: 1 min 29 sek

Til samtale: Noen mennesker mener som Danny at ting de selv eller andre har gjort, er så grusomme at Gud ikke kan tilgi. Bibelen, derimot, viser oss at Gud er trofast og vil alltid tilgi når mennesker kommer til ham og ber om tilgivelse. (Se bakgrunn under bibel om Ninive og Jona.)

1 Joh 1,8-9: Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss. Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.

 

 

FILM: Nanny McPhee

nancyPoeng: Tilgivelse er vanskelig, men viktig.

Om filmen: Cedric Brown (Colin Firth) er enkemann og far til sju. Barna er så ustyrlige at ingen barnepassere holder ut med dem. En dag sier en mystisk stemme til Cedric at han skal ansette Nanny McPhee (Emma Thompson). Hun viser seg å være en kvinne med et skremmende utseende og magiske krefter. Cedric får beskjed av en gammel tante om at med mindre han gifter seg innen en måned, vil familien miste hele inntekten – og da må barna til fosterhjem. Men barna forstår ikke alvoret i situasjonen og fortsetter med rampestrekene sine.

Om klippet: Her ser vi at Nanny McPhee kommer inn på kjøkkenet som barna ramponerer. Hun kaster en forbannelse over barna, noe som spesielt rammer den yngste søsteren. De andre barna blir redde og ber Nanny McPhee om å bryte forbannelsen. Hun lover å bryte den med en gang den eldste gutten sier “please”.

Tenk etter når dere ser klippet: Hvorfor kan det være så vanskelig å be om tilgivelse?

Start: 00:16:23 (Kapittel 4)
Stopp: 00:18:24
Lengde: 2 min, 1 sek.

Til samtale: “Sorry seems to be the hardest word”, heter det i en Elton John-sang. Når vi ber om unnskyldning, innrømmer vi samtidig at vi har gjort noe galt. Vi ydmyker vi oss. Gud står de stolte i mot, men de ydmyke gir han nåde, står det i Bibelen. (Jak 4,6)
Selv om det ofte kan være vanskelig å be om tilgivelse, er det likevel både veldig viktig og nødvendig. Vi kan ikke tilgi slik Gud gjør; å glemme helt og fullt. Men uansett hukommelsen vår, så innebærer det å tilgi en annen at vi ikke bruker det vonde som skjedde, i mot den som gjorde det, og ikke minner vedkommende på det som ble gjort.

I Matt 6,14 forklarer Jesus hvor viktig tilgivelsen er: For dersom dere tilgir menneskene de misgjerningene de har gjort, skal også deres himmelske Far tilgi dere.

 

 

FILM: Batman Begins

batmanPoeng: Hva sier Bibelen om hevn og tilgivelse?

Om filmen: Batman Begins er den første nye Batman-filmen etter den dårlig mottatte Batman and Robin fra 1997. Den britiske regissøren, Christopher Nolan, gir i denne filmen en mørkere skildring av filmens sentrale hovedperson.

Som barn var hovedpersonen Bruce Wayne (Christian Bale) vitne til at begge foreldrene ble drept av en ransmann. Dette klippet viser at Bruce, tolv år senere, er til stedet under et forhør av ransmannen.

Tenk etter når dere ser klippet: Hva godt kommer egentlig ut av hevn?

Start: 00:22:11
Stopp: 00:25:28
Lengde: 3 min 17 sek

Om klippet: I løpet av klippet ser vi at Bruce planlegger å få sin revansje ved selv å drepe ransmannen. Men noen gjør det før ham, og dette fører til at han og barndomsvennen, Rachel Daws, diskuterer forskjellen på revansje/hevn og rettferdighet.
Den første replikken er: ”Alfred har fremdeles den kondenserte melken i den øverste hyllen”. Klippet slutter med at Bruce sier til Rachel: “Systemet ditt er ødelagt”.

Til samtale: Hva synes dere Bruce Wayne burde gjort? Hva er urettferdig i dette klippet? Hva sier Bibelen om hevn og tilgivelse?

 

 

FILM: Narnia – Løven, Heksa og Klesskapet

9788205345867Poeng: Vi må aldri slutte å be om tilgivelse.

Om filmen: Løven, Heksa og Klesskapet er filmatiseringen av en av de sju bøkene i C.S. Lewis’ populære serie om Narnia. Vi følger de fire søsknene Peter, Susan, Edmund og Lucy på deres reise i den magiske parallell-verdenen Narnia, som de finner i onkelens klesskap.

Første gang Edmund er i Narnia, møter han Heksa Hvit og sier seg villig til å føre søsknene til henne. Neste gang, når alle de fire barna ankommer Narnia, drar Edmund etter hvert av gårde på egen hånd til Heksa Hvit sitt slott. Her får han en mye mindre gjestfri mottakelse enn han forventet. Han forstår at heksa ikke hadde planer om å gjøre ham til prins, i stedet er hun ute etter å kvitte seg med barna. Edmund angrer, men da er allerede søsknene i stor fare. Dette klippet kommer etter at Aslans styrker har reddet Edmund ut av Heksas varetekt.

Tenk etter når dere ser klippet: Hvorfor be om tilgivelse?

Start: 01:28:08 (kapittel 16)
Stopp: 1:31:28
Lengde: 3 min 20 sek

Om klippet: Klippet starter med at dvergen Ginarrbrik annonserer heksas ankomst i Alans leir. Det slutter med at Aslan går tilbake til sitt telt etter at han har brølt mot heksa i det hun spør, ”Hvordan kan jeg vite at du holder det du lover?”

I løpet av klippet krever heksa sin rett til å henrette alle forrædere. Hun truer med at hvis ikke kravene hennes blir innfridd, vil hele Narnia – i henhold til ”den dypere trolldommen” – bli styrtet. Hun blir med Aslan inn i teltet hans for å diskutere dette i ro og fred, og det ender med at hun sier seg villig til å si fra seg kravet hun har rettet mot Edmund. På dette tidspunktet skjønner vi ikke hvorfor hun går med på det, men senere blir det klart at Aslan har sagt seg villig til å la seg henrette i Edmunds sted.

Til samtale: I klippet ser vi at det å velge galt – ta egoistiske valg som ødelegger for andre – kan ha alvorlige konsekvenser. Hva gjør vi når vi har rotet det til for oss?
Her kan vi skille mellom konsekvensene overfor Gud, og konsekvensene overfor andre mennesker. I møte med Gud, får den som angrer og ber om det, hundre prosent tilgivelse med en gang. Jesus har tatt konsekvensene, og overfor Gud får vi starte på nytt.

I møte med oss selv og andre, bærer vi selv konsekvensene. Her krever tilgivelse ofte jobb og prosess, og konsekvensene kan være vonde å bære. Tilgivelse mellom mennesker er ikke det å helt kunne glemme det som har såret deg, men når en har tilgitt andre – er det som om en lar den andre gå fri. En vil ikke lenger minne den andre på hva han har gjort galt, heller ikke holde det imot denne personen.
Noe av det viktigste vi kan lære om tilgivelse, er å ikke slutte å be om det – å ikke gi opp. Selv om Edmund hadde gjort grusomme ting, var det beste han kunne gjøre, å tørre å møte både Aslan og søsknene sine for å få be om tilgivelse. Den som slutter å be om tilgivelse, kan etter hvert bli et hardt menneske.

Peter og Judas er eksempler på dette. Begge sviktet de Jesus. Judas trodde ikke tilgivelsen kunne gjelde ham, og hans historie endte så vondt. Peter var nok veldig skuffet over seg selv, likevel turte han å ydmyke seg og møte Jesus ansikt til ansikt igjen. Jesus tilga, og Peter fikk mot til å prøve på nytt.

 

 

FILM: Narnia – Løven, Heksa og Klesskapet

9788205345867Poeng: Tilgivelse er ikke noe vi skal argumentere oss fram til.

Om filmen: Løven, Heksa og Klesskapet er filmatiseringen av en av de sju bøkene i C.S. Lewis’ populære serie om Narnia. Vi følger de fire søsknene Peter, Susan, Edmund og Lucy på deres reise i den magiske parallell-verdenen Narnia, som de finner i onkelens klesskap.

Start: 00:28:36 (kapittel 6)
Stopp: 00:32:56
Lengde: Fire minutt og 20 sekund.

Om klippet: Klippet kommer etter at Edmund har fulgt Lucy gjennom klesskapet og plutselig oppdager at han er i Narnia. Klippet starter med at heksas slede kommer nærmere og nærmere, og Edmund faller til bakken i det den farer forbi ham. Det slutter før Lucy kommer inn i Narnia. Den siste replikken er når Heksa Hvit sier: ” Frem til det, min kjære, mmm, kommer jeg til å savne deg.”

Det går etter hvert opp for heksa at Edmund og hans søsken er de som i følge profetien kommer til å gjøre slutt på hennes makt over Narnia (noe publikum ikke er klar over på dette tidspunktet i filmen). Hun prøver da å lure Edmund til å ta med seg Peter, Susan og Lucy til henne, slik at hun kan drepe dem og dermed behold makten. Hun appellerer til Edmunds grådighet og hans ønske om å få overtaket på sine søsken, spesielt hans eldre bror Peter.

Til samtale: Det er irriterende lett å bli fristet! Her kan en nok finne mange grunner til at Edmund lar seg overbevise av heksa. Peter er storebror, og Edmund føler seg kanskje litt liten. Peter har vært frekk med Edmund, og han ønsker nok å ta igjen. Heksa lover Edmund luksus. Edmund, som i England lever i et fremmed hus mens det er krig i landet, lengter jo forståelig nok etter litt ekstra godt i hverdagen. Problemet er bare det, at selv om Edmund har sine grunner til å bli overbevist om å gjøre som Heksa Hvit sier, så vet han at det er galt av ham, og likevel faller han for fristelsen.

Kanskje har også vi tatt gale valg, og dermed rotet det til for oss selv og andre. Selv om vi muligens mente å ha gode grunner, kan vi ikke forklare oss ut av alt. Noen ganger må en legge seg flat og be om tilgivelse. Det er viktig å ha evnene til å kunne innrømme å ha tatt gale valg.

I møte med Gud trenger vi ikke forklare alt. Han kjenner til hele historien din allerede. Han trenger bare å vite at vi er leie oss, at vi angrer, at vi vil prøve på nytt. 1 Joh 1,5-9:
Dette er budskapet vi har hørt av ham og forkynner for dere: Gud er lys, det finnes ikke mørke i ham. Sier vi at vi har fellesskap med ham, men vandrer i mørket, da lyver vi og følger ikke sannheten. Men dersom vi vandrer i lyset, slik han selv er i lyset, da har vi fellesskap med hverandre, og blodet fra Jesus, hans Sønn, renser oss for all synd.
Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss. Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.

Print Friendly, PDF & Email