Fra populærkulturen

FILM: Harry Potter og Ildbegeret

ildbegerPoeng: Det kan koste å være god venn.

Om klippet: Harry har her blitt med i Tri-Wizard turneringen. Når vi møter ham, er han midt i den andre delen av konkurransen. Hver av de fire deltakerne i konkurransen skal redde sin beste venn fra fangenskap under vann. Harry står her overfor et dilemma: Hvem skal han redde?

Start: 01:30:36 (I kapittel 19) Harry svømmer mot fire flytende fanger.
Stopp: 01:34:01 (Ron sier «merci» etter han har blitt kysset.)
Lengde: Tre minutt og 25 sekund.

Til samtale: Hva mener Harry han her må gjøre for å være en god venn? (Han synes ikke han kan forlate sine venner Hermine og Cho.)
Hva risikerer Harry for å redde Hermine? (Han risikerer sitt eget liv, i tillegg risikerer han å ikke vinne konkurransen.)

Ikke alle ville gått så langt for sine venner som det Harry gjør. Dette kan få oss til å tenke på det som står i Ordspråkene 17,17: En venn viser alltid kjærlighet, og en frende er født til å hjelpe i nød.

Alle kan være en venn. Men ikke alle er forberedt på at det å være en virkelig god venn kan koste mye. Det Harry gjør er et flott eksempel på godt vennskap. Det ultimale eksempelet på vennskap finner vi imidlertid hos Jesus. Dette sier han selv om vennskap i Joh 15,12-14: Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner. Dere er mine venner hvis dere gjør det jeg befaler dere.

Jesus snakket ikke bare om vennskap, en stund etter han hadde sagt dette, lot han seg drepe for at vi, hans venner, skulle gå fri.

 

 

FILM: Gutter er gutter

gutterPoeng: Gode venner stiller opp.

Start: 01:25:17 (Marcus står alene på scenen)
Stopp: 01:29:17 (til Will og Marcus går av scenen)
Lengde: 4 minutt.

Om klippet: Marcus står på scenen foran alle på skolen og skal synge «killing me softly» for slik å glede sin deprimerte mor. Etter hvert kommer vennen Will Freeman inn på scenen med gitar og spiller med.

Til samtale: Tidligere i filmen har Will Freeman flere ganger snakket om at hver mann er en øy. Will ønsker ikke å ha så mye med andre mennesker å gjøre – han mener at for mange mennesker gjør livet komplisert.

I løpet av filmen blir Will, litt ufrivillig, kjent med Marcus, en gutt som ikke har mange venner. For Will er det å bli kjent med Marcus og hans mor virkelig et steg ut av hans øy-univers. Her ser vi at Will, fordi han har blitt glad i noen andre, gjør seg sårbar – bokstavelig talt.

Forfatteren CS Lewis sier at å elske er nettopp dette; å gjøre seg sårbar. Men om en ikke elsker, risikerer en det motsatte – at ens hjerte blir hardt og umulig å såre.

I Matt 22,36-39 leser vi: «Mester, hvilket bud er det største i loven?» Han svarte: «’ Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand.’ Dette er det største og første bud. Men det andre er like stort: ‘ Du skal elske din neste som deg selv.»

Gud har skapt oss til å elske. Å elske gjør oss sårbare. Men å elske er noe av det vi er skapt til.

 

 

FILM: High School Musical 3

highPoeng: Krevende vennegjengideal og Jesu eksempel.

Til samtale: I High School Musical 3 møter vi igjen gjengen fra East High. Det er avgangsåret, og vennene står overfor mange valg.
Filmen tar opp flere viktige spørsmål. Likevel er kanskje filmen litt fjern fra vår hverdag. Alle i filmen ser så flotte ut, de synger og danser helt utrolig, og ikke minst: vennene har det så gøy sammen! De gjør morsomme ting, de besøker hverandre, de betror seg og de ler sammen.

Mange filmer og TV-serier fremstiller fantastiske vennegjenger. Både Friends, One Tree Hill og filmer som High School Musical kan få oss til å føle at vi burde hatt flere, nærere, morsommere og tøffere venner. Noen har det kanskje slik som dette med vennene sine, men det er langt fra alle.

Det kan være vondt å stå på utsiden og se hvor gøy en kanskje kunne hatt det. Ikke alle trenger å være som Troy og Gabriella for å være gode venner. Jesus var en som turte å ha alle slags forskjellige mennesker til venner. Både fattige, rike, skurker, de som sjelden gjorde noe galt, de som andre lo av og de som andre så opp til. Jesus var opptatt av hvem menneskene egentlig var, ikke hvem de andre mente de var. Han møtte alle «der de var» med tilgivelse og oppreisning, og han tilbød dem sitt vennskap.
Jesus er verdens beste eksempel på en god venn. Det er fantastisk å ha Jesus som forbilde – også når det gjelder hvem en går sammen med.

Noe av det som gjør Gabriella så flott, er at hun prøver å være grei med alle og inkludere. Bibelen sier blant annet dette om det å være medmenneske: 1 Joh 3,16-19: Hva kjærlighet er, har vi lært av at Jesus ga sitt liv for oss. Så skylder også vi å gi vårt liv for våre søsken. Men den som har mer enn nok å leve av og likevel lukker sitt hjerte når han ser sin bror lide nød, hvordan kan han ha Guds kjærlighet i seg? Mine kjære, la oss elske, ikke med tomme ord, men i gjerning og sannhet. Slik skal vi vite at vi er av sannheten, og vi skal la vårt hjerte falle til ro for hans ansikt.

Print Friendly, PDF & Email