MÅL: Hjelpe konfirmantene til å reflektere rundt typiske holdninger til sex og samliv i samtida vår. Vise at Guds rammer er gitt oss i godhet og at ekteskapet er en del av disse rammene.
OM UNDERVISNINGSOPPLEGGET: Vi lever i en seksualfiksert kultur der seksuell utfoldelse ofte fremstilles som naturlig og nødvendig. Om den skjer med samme kjønn, motsatt kjønn, med en eller med flere, fremstilles fra offentlige instanser og i media som like normalt, bare det føles naturlig for de involverte. I møte med et så omfattende temaområde, har vi funnet det nødvendig å avgrense undervisningsopplegget til å fokusere på sex og kjæresteforhold mellom en jente og en gutt. Videre vil vi peke på at de tre elementene i en bibelsk forståelse av ekteskap, nemlig kjærlighet, forpliktelse og sex, gjerne blir løsrevet fra hverandre i populærkulturen.
Det er også utviklet et bibelgruppeopplegg til temaet. Der blir begrepet «kjærlighet» tatt opp i vid forstand, og det blir ikke fokusert like mye på sex.
INTRO
AKTIVITET: Drama
Poeng: Vise ulike holdninger til sex i kjæresteforhold.
Rollene er overdrevet og stigmatiserende, med enkel handling. Dere må gjerne overspille for å markere at dette er karikert.
En leder spiller gutt (veldig tøff) og en leder spiller jente (søt, snill, romantisk). Kle dere gjerne opp med skinnjakke og solbriller/kjole.
Dramaet er også mulig å gjennomføre alene. Bruk et par solbriller som du tar på deg hver gang du er gutt.
Skuespillet:
Jenta kommer halvt dansende, halvt trippende inn. Hun har med en blomst som hun teller elsker/elsker ikke med.
JENTE: Åh, det er så romantisk. I dag har jeg og kjæresten min vært sammen i en måned. Tenk, en hel måned! Jeg er så lykkelig. I dag var jeg inne på nettet og så på brudekjole og bryllupskake, og jeg har allerede planlagt navnene til barna våre. Åh, det er så romantisk. Og så en måned, da. Han har sikkert kjøpt en gave. Eller blomster. Eller både blomster og gave. Så spennende. (Tar opp et speil og en leppestift.) Oi, der kommer han. (Gjør seg gjerne litt til ved å blinke ekstra med øynene, legge beina i kryss og lage trutmunn eller lignende).
Kjæresten kommer. Går på en tøff måte. Slår henne kameratslig på skuldra og slenger seg ned ved siden av henne.
GUTT: Ai, ai, ai, snuppa mi. Vet du at vi har jubileum i dag?
JENTE: Åja, åja. Jeg er så spent.
G: Spent? Ja, gjett om. I dag er dagen, håper jeg.
J: Åja, åja. Til publikum: Jeg kan ikke se at han har med seg noen roser. Kanskje han har kjøpt et smykke. Så romantisk!
G: Ja, jenta mi. Er du klar?
J: Ja, jeg er så klar. Er det gull, kanskje?
G: Hva, gull?
J: Ja, jeg tenkte på gaven til jubileet vårt.
G: Gave? (Til publikum:) Fillern, er det snakk om gave her? (Leter i lommene.) Ja, her er en blyant. Den får duge. (Vendt mot jenta:) Ja, gave, ja. Jeg har med en blyant til deg.
J: (Litt skuffet:) En blyant..? Åh…
G: Ja, jeg hadde tenkt at det skulle være et symbol på at vår kjærlighet er skrevet med en blyantstrek. Ditt navn er skrevet i mitt hjerte. Nåja, i hvert fall som om ditt navn er skrevet på et stykke papir for meg.
J: Åh, så romantisk. Takk, takk.
G: Ja, og så er det over til det viktige i dag. Skal vi gjøre det?
J: Hva da?
G: Det, vet du!
J: Hva det?
G: Sex, selvfølgelig.
J: Åh… Men jeg hadde ikke tenkt det.
G: Hva? Men vi har jo jubileum. Dessuten, alle andre gjør det jo.
J: Hvem da alle andre? Jeg har hørt at gjennomsnittet for gutters debut er 18 år!
G: Ja, ja. Men alle jeg kjenner har hatt sex. I alle fall sier de det. Men liker du meg ikke? Jeg kan jo ikke vite om du virkelig er forelska i meg om vi aldri har sex.
J: Ja, men jeg synes jo det er så koselig med alt det andre. Holde deg i hånda, kysse deg, gå på kino, dele godteri, danse på diskoteket med deg, sitte bakpå sykkelen din. Jeg synes vi gjør mye fint. Vi trenger jo ikke ligge sammen for å vise at vi er glad i hverandre.
G: Åja, du er jo sånn kristen som ikke vil ligge sammen før vi gifter oss. Jeg hadde jo aldri trodd at du virkelig mente det. Men hvordan kan vi vite om vi passer sammen dersom vi aldri har sex?
J: De aller fleste mennesker passer jo sammen. Men det er vel mye vanskeligere å vite om vi har samme humor, om vi tenker likt om hva vi vil bruke fritida vår på, hvem vi vil være sammen med, hva som er viktig for oss og ikke. Det trenger vi jo tid på å finne ut av. Dessuten er jeg ikke klar for å ha sex med deg før jeg vet mer om vi egentlig passer sammen. Hvis vi ikke passer sammen på de andre områdene, så er det jo ikke sikkert at vi kan gifte oss likevel.
G: Gifte oss?! Hvem har snakket om det?
J: (Litt mumlende:) Nei, jo, jeg bare kikka litt på en kjole…
G: Uansett: Det er jo ingen big deal. Sex er jo bare sex. Tut og kjør, liksom.
J: Men jeg synes det er mer enn bare det. For meg betyr det noe mer. Jeg har ikke lyst til å gjøre det med noen som etterpå kanskje stikker sin vei.
G: Nei, hvis du skal være så vanskelig, så gidder jeg ikke være sammen med deg.
J: Men jeg er jo glad i deg…
G: Nei. Hvis du var glad i meg, så hadde du ligget med meg. Vil du eller vil du ikke?
J: Nei, jeg vil ikke… Og hvis du bare er sammen med meg for å ligge med meg, så vil jeg egentlig ikke ha deg heller.
G: (Han reiser seg.) Nei, vet du hva. Da er det slutt. Nå tar jeg blyanten min og drar.
J: (Hun springer litt fortvilet etter ut av rommet.) Men vi kan jo spise iskrem sammen? Det er så koselig..?
Til samtale: Dette var selvfølgelig et overdrevent skuespill. Men av og til er det sånn at vi har helt forskjellige tanker om det å være kjærester – og hva det innebærer å vise at en er glad i noen. Hvem var dere mest enig med i dette skuespillet? Hvorfor?
Jenta i skuespillet var kristen. Hun var nok litt naiv og vel romantisk. Men etter hvert begynte hun å argumentere for det hun mente. Hva syntes dere om argumentene hennes?
I dag skal vi snakke om kjærester og sex. Blader, tv-serier og filmer sier mye om dette, både direkte og ”mellom linjene”. Men hva med Bibelen? Der finner vi nok ikke så mye om det å være kjærester, men Bibelen sier masse om hvordan vi skal behandle hverandre. Og selvfølgelig sier den noe om sex og ekteskap.
HOVEDDEL
Det gode livet
FILMKLIPP: I dine sko
Poeng: Gud ønsker at vi skal ha et godt liv
Start: 0:56:16 (Simon og Rose går inn på en restaurant)
Stopp: 0:57:54 (etter at Simon sier: ”Om du vil bli med på en kamp, eller spise et måltid med meg håper jeg at du ringer meg.”)
Lengde på klippet: 1 minutt og 38 sekunder
Om klippet: Klippet viser en samtale mellom Rose og Simon om hva som gjør at en ”holder grepet” om livet, hva som gjør at en klarer seg.
Til samtale: For Simon er et godt liv en kombinasjon av juss, politikk, basketball og god mat. Rose, på sin side, vet ikke hva som gjør at hun ”holder grepet” om livet. Hva mener dere må til for at vi skal ha et godt liv? (Stikkord: Å høre til et sted, være elsket av noen, føle seg trygg, kunne stole på noen, kunne gjøre noe for andre, ha gode opplevelser)
Men om vi ser rundt oss i media, hvilket inntrykk skapes da av hva som er viktig i et godt liv? (Stikkord: Å se bra ut, være populær, ha mange venner, ha mye penger, reise mye, være fri til å bestemme selv, ha kjæreste, ha sex. De tre elementene «kjærlighet-forpliktelse-sex», trenger ikke henge sammen i populærkulturens fremstilling av et godt liv ).
Ikke minst dette inntrykket av at vi bør leve ut seksualiteten både når og slik som vi selv ønsker det, kan være utfordrende å forholde seg til.
SANGTEKSTER
Poeng: Gjøre konfirmantene oppmerksomme på idealet som formidles gjennom deler av populærkulturen
Alternativ 1
Artister som Lady Gaga (Do what u want, Animal), Nelly Furtado (med sanger som Maneater, Promiscuous, Give it to me), Fergie (Fergalicious, London Bridge) og Jason deRulo (Trumpets) har enkelte sanger som ikke spiller på annet enn sex. Selvfølgelig er musikkvideoene en viktig del av formidlingen.
Alternativ 2
Spør noen av konfirmantene dine på forhånd om hvilke sanger de hører mest på. Dersom disse har tekster som spiller på sex, kan dere analysere en av disse tekstene i stedet for å bruke eksemplene under. Søk opp artistnavn og «lyrics» på nettet.
Eksempler fra noen av de nevnte sangene:
(Det er mulig å spille en av de nevnte sangene og i samtalen etterpå fokusere på de eksemplene som er nevnt under.)
Nelly Furtado feat. Timbaland – Promiscuous:
Promiscuous girl/Wherever you are/
I’m all alone/And it’s you that I want/
Promiscuous boy/You already know/
That I’m all yours/What you waiting for?
Lady Gaga – Do what u want:
You can’t have my heart
And you won’t use my mind but
Do what u want (with my body)
Do what u want with my body
Jason DeRulo: «Trumpets»:
Every time that you get undressed
I hear symphonies in my head
I wrote this song just looking at you oh, oh
Yeah the drums they swing low
Til samtale: Dette er sanger som har vært jevnlig spilt på radio. Hva hører med til et godt liv i følge disse tekstene? Hva er viktig? (Stikkord: Ha det godt nå, få tilfredsstilt egne behov, være ”sexy”.) Er dere enige i at sex er en så viktig del av et godt liv som man kan få inntrykk av gjennom sanger som dette? Hvordan kan disse tekstene påvirke holdningene til oss som hører på?
AKTUALISERING: Illustrasjoner
Poeng: Gjøre konfirmantene oppmerksomme på det fokuset kulturen vår har på sex, i motsetning til fokuset Bibelen har på dette
For å demonstrere hvor mye vi eksponeres for sex i hverdagen, kan det være et tips å ta med seg ulike illustrasjoner til timen. Det kan være:
•Ukeblader (Mag, Inside, Cosmopolitan, etc.). Her kan du nesten ta hvilket som helst tenåringsmagasin.
•Reklameannonser som spiller på kropp og sex.
•Tegneserier (eks. Nemi, Rocky eller Zofies verden.
•Ulike cover på CD-albumer som spiller på sex
Du kan også vise til filmer som Bare Bea, Tommys inferno, Knocked up, Superbad, American Pie, etc. som på ulike måter tar opp temaet ungdom og seksualitet. Eller henvis til populære tenåringsserier som The O.C., That 70’s Show, Grey’s Anatomy, One Tree Hill etc., der sex er en viktig ingrediens.
Du trenger ikke ha sett disse filmene eller seriene for å kunne føre en samtale med konfirmantene, selv om det nok er en fordel å ha satt seg inn i noen av dem. (Tips: les om Grey’s Anatomy på Kulturvinduet.) Poenget er å få konfirmanten til å reflektere også rundt det som formidles i TV-serier og filmer.
Til samtale: Hvilke typiske holdninger til sex kommer fram i disse filmene og seriene? Hva sier magasinene og tegneseriene om sex, både direkte og indirekte, f.eks ved bruk av bilder? (Stikkord: ”helt naturlig”, ”viktig i et godt liv”, ”har du lyst, har du lov”, ”viktig å være ’sexy’”, ”kroppsfiksert”, etc). Er dette verdier du synes er gode? Hvorfor? Hvorfor ikke? I hvor sterk grad blir sex og kjærlighet knyttet sammen?
I 1 Kor 6, 19-20 kan vi lese: ”Vet dere ikke at kroppen deres er et tempel for Den hellige ånd som bor i dere, og som er fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv. Dere er kjøpt, og prisen betalt. Bruk da kroppen til Guds ære!”
Gud er ikke i mot sex, tvert imot: han vil at seksualiteten skal oppleves som noe bra og verdifullt for oss. Bibelen lærer at sex og kjærlighet hører sammen, og nettopp fordi Gud setter oss så uendelig høyt, har han også gitt oss gode rammer for det seksuelle samlivet.
Til lærer: Selv om fokuset på sex er stort i mediebildet generelt, er det spesielt viktig å se på holdningene som formidles i populærkulturen, siden den i særlig grad henvender seg til de unge.
BIBELVERS: De gode rammene
Poeng: Hva det vil si å bli ”ett”
1 Mos 2,24: ”Da skal mannen forlate sin far og sin mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett.”
Dette blir bekreftet av både Jesus og Paulus i Det nye testamentet:
Matt 19, 4-6a: ”Han svarte: Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelsen av skapte dem til mann og kvinne og sa: ‘ Derfor skal mannen forlate far og mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett.’ Så er de ikke lenger to; deres liv er ett.”
Ef 5,31: ”Derfor skal mannen forlate far og mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett.”
Til samtale: Sex er selvsagt mer enn bare en metode for å formere seg. Det er den mest intime relasjonen to mennesker kan ha og det dypeste uttrykket for kjærligheten til hverandre. Ved å ligge sammen blir man én kropp, man blir ”ett”. Fordi sex er noe som er så intimt og personlig kan det oppleves veldig bra, men det er samtidig også noe veldig sårbart. Gud ønsker at vi skal ha et godt liv, derfor har han satt ekteskapet som ramme for å leve ut seksualiteten. Ekteskapet er fra Guds side ment å vare livet ut.
Meningen med at Bibelen begrenser sex til ekteskapet, er altså at du skal leve ut din seksualitet i trygge rammer, sammen med den du har valgt å dele livet med. Du burde kunne være helt og fullt deg selv sammen med din ektefelle. Den du gifter deg med, lover offentlig å bli trofast hos deg i alle dager. Derfor må den du velger å gifte deg med, være en som du har tillit til, som respekterer deg og som elsker deg.
Merk: vi vet vel at ikke alle ekteskap fungerer på denne måten. Også ekteskap og seksualitet er preget av at det onde finnes i verden. Det er derfor vi trenger tilgivelse.
Men sex er altså ikke en menneskerettighet eller en ’naturlov’, selv om det kan bli presentert slik mange steder. Det er en gave fra Gud. Vi trenger ikke leve ut seksualiteten for å ha et fullverdig liv.
BIBELVERS: Tilgivelse
Poeng: Forstå at Gud tilgir
1 Joh 1,9: ”Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss fra all urett.”
Til samtale: Gud kjenner oss, han vet at vi ikke er perfekte. Vi feiler, vi lever ikke alltid etter Guds vilje, verken når det gjelder det seksuelle området eller andre ting. Gud har likevel gitt oss rammer for at vi skal kunne leve et godt liv.
Når vi bryter rammene og dermed synder mot Gud, har vi behov for tilgivelse og en ny start. Og vi får det når vi ber om det. Det betyr selvfølgelig ikke at vi bare kan gjøre som vi vil og så be om tilgivelse etterpå. Kristne er kalt til å leve i etterfølgelse av Jesus – til å leve sammen med han som kjenner hver enkelt tvers igjennom – istedenfor å gi opp og gå sine egne veier.
AVSLUTNING
BIBELVERS: Det dobbelte kjærlighetsbud
Poeng: Summeres opp i å elske Gud og elske hverandre
Matt 22, 37-39: ”Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. Dette er det største og første bud. Men det andre er like stort: Du skal elske din neste som deg selv.”
Til samtale: Når Jesus oppsummerer hva det gode livet handler om, har han ikke noe fokus på sex. Derimot snakker han om å elske Gud og å elske hverandre. Det å elske Gud, innebærer å stole på at hans vilje for oss er god, og dermed ønske å følge hans bud. Det å elske hverandre som oss selv, innebærer å vise den samme respekten og kjærligheten til andre som vi selv ønsker å bli møtt med.
Mot slutten av timen kan konfirmantene også få med seg et ark med ”praktiske råd” til kjærester (fra boken ”Verd å vente på” (Benestad, Ø., Lunde forlag, 2004). Dette arket finner du her.
PUNKT TIL OPPSUMMERING
•Dramastykke. Vi møter ofte ulike holdninger til sex, også blant kjærester.
•Filmklipp. Gud ønsker at vi skal ha et godt liv.
•Sangtekster med fokus på sex. Hva hører med til et godt liv i følge disse tekstene? Stemmer det med virkeligheten?
•Illustrasjoner fra populærkultur (magasiner, TV-serier, reklameannonser, albumcover etc.). Vi omgis av budskap om sex på alle kanter. Hva sier magasinene, TV-seriene, annonsene, albumcoverne etc. om sex? Hvordan påvirkes vi?
•Bibelvers. Bibelen gir oss rammer for seksuallivet og samlivet, fordi han ønsker at vi skal ha et godt liv. Det handler om å bli ”ett”. Sex hører til i ekteskapet. Ekteskapet er ment å være et livslangt forhold basert på trygghet, kjærlighet og tillit.
•Tilgivelse. Gud tilgir oss, både på det seksuelle området og ellers. Vi er kalt til å følge Jesus og ikke gå våre egne veier.
•Avslutning. Alt kan summeres opp i å elske Gud og elske hverandre
Materiell:
• Effekter til skuespillet ◦Solbriller
◦Speil
◦Leppestift
◦Skinnjakke/kjole
•Illustrasjoner ◦Magasiner
◦Cd-cover
◦Reklameannonser
•Utskrifter av sangtekster